Предсједник Републике Турске Реџеп Тајип Ердоан поручио је да све надлежне институције и службе подузимају све потребне мјере након земљотреса који је у петак увече погодио источне дијелове Турске.

Ердоан је у поруци на Твитеру навео да све турске ресорне институције раде како би се заштитили животи људи и губици свели на минимум.

“Министри урбанизма и околиша, унутрашњих послова и здравства су послани у земљотресом погођену регију. Желим да се зна да као предсједник државе помно пратим ситуацију и рад на терену. Све институције, са АФАД-ом и Црвеним полумјесецом на челу, су уз наш народ”, поручио је Ердоан те одао почаст страдалим.

АФАД је формирао кризни штаб, а из бројних турских градова у Елазиг је упућен велики број припадника спасилачких служби.

Земљотрес се осјетио и у околним градовима Адана, Хатај и Османије, чак на подручју сјеверних дијелова Сирије и Ирака.

Из АФАД-а је такођер потврђено како је након тог земљотреса забиљежено још 60 накнадних потреса слабијег интензитета, међу којима је осам јачих од 4,0 степена по Рихтеру.

У земљотресом угроженој регији грађанима су на располагање дати јавни домови, спорске дворане, школе и други објекти који могу послужити за привремени смјештај.

Према најновијим информацијама, 22 особа су погинуле и 1.030 је повријеђено у земљотресу јачине 6,8 степени по Рихтеру који је погодио источни турски град Елазиг.