Турски предсједник Рецеп Тајип Ердоган изјавио је данас како је дошло вријеме за расправу о реалистичном приједлогу дводржавног рјешења на подијељеном отоку Кипру и додао је да параметри тренутних разговора нису одрживи.

Говорећи на конференцији за новинаре с предсједником кипарских Турака Ерсином Татаром у Анкари, Ердоган је изјавио да је приступ кипарских Грка блокирао и раније покушаје у налажењу рјешења.

“Мора се схватити да никакав резултат није постигнут у оквиру тренутних параметара, након преговарачког процеса који је трајао дуже од пола стољећа. У овој фази, ми вјерујемо да би покретање разговора на основи федерације било губљење времена. Стога, вјерујемо да се дводржавно рјешење мора поставити за преговарачки стол с реалистичним приједлозима”, рекао је Ердоган.

Турска је и раније тврдила да је дводржавни механизам потребан за рјешавање кипарског питања, али је оптужила владу кипарских Грка за недовољни ангажман у разговорима.

Татар је казао да је турски приједлог да се одржи неформални састанак између Турске, Сјеверног Кипра, кипарских Грка, Грчке и Уједињених нација “посљедња шанса” за споразум.

У овом је мјесецу Сјеверни Кипар дјелимично отворио приобални град Варосха, оградом ограђено туристичко мјесто напуштено на ничијој земљи од 1974. године, у потезу који су критиковале Сједињене Државе, Грчка и кипарски Грци.

Ердоган, који је најавио да ће посјетити Сјеверни Кипар 15. новембра, изјавио је како жели пикник у Варосхи.

“Вјерујем да би било корисно да сви заједно ту имамо пикник. Ми посматрамо град с наших екрана овдје, али желимо лично бити у њему. С Божијом помоћи, ми ћемо то и учинити”, рекао је турски предсједник, преноси Реутерс.

Кипар је подијељен након турске инвазије у 1974. изазване кратким пучем под утицајем Грчке. Европска унија примила је оток у своје чланство у 2004. години, предвођен међународно признатом владом кипарских Грка на југу. Сјеверни дио отока је отцијепљена држава кипарских Турака, коју једино признаје Анкара. Посљедњи покушаји реунификације између двије кипарске стране пропали су средином 2017. Обје стране међусобно се оптужују за пропаст разговора, а Анкара оптужује ЕУ да крши законе признавањем само кипарских Грка.