Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган, поручио је у видео поруци поводом 75. годишњице оснивања УН-а, да је потребно реформисати Вијеће сигурности УН-а како би систем Уједињених нација поново био дјелотворан.

“Структура Вијећа сигурности УН-а која препушта судбину више од седам милијарди људи на милост и немилост пет земаља није праведна нити одржива”, казао је Ердоган.

“Да би систем УН-а поново био ефикасан, приоритетно је потребна реформа Вијећа сигурности Уједињених нација”, додао је предсједник Турске, додајући да је потребан систем који ће омогућити поштену заступљеност унутар Вијећа сигурности УН-а.

“Нужан је модел Вијећа сигурности УН-а заснован на демократској, транспарентној, одговорној, ефикасној и поштеној заступљености”, рекао је Ердоган.

Истакао је да би успостављање УН центра у Истанбулу, раскрсници континената, помогло напорима за глобални мир и стабилност.

“Упркос истакнутим идеалима, систем УН-а није ефикасан у спречавању и превенцији оружаних сукоба. Сада сви јасно видимо да је немогуће превазићи постојеће проблеме и изазове структурама које су обликоване према потребама прошлог стољећа”, казао је Ердоган.

Подсјетио је да се човјечанство суочава с многим проблемима, укључујући пандемију коронавируса, који утјечу на здравље, економију, социјални мир и будућност свијета.

Истакао је да је хитно потребно осигурати помоћ и заштиту за око 170 милиона људи широм свијета, додајући да је број људи који пате од глади премашио 820 милиона и да је више од 70 милиона људи морало напустити своје домове због сукоба и насиља.

Ердоган је напоменуо да је пандемија КОВИД-19 показала бројне неправде и неједнакости које постоје у свијету.

“Као земља која је у односу на национални доходак највећи донатор у свијету, Турска је покушавала свим средствима којима располаже ублажити посљедице узроковане епидемијом. Осим што смо помагали нашим грађанима у њиховим потребама, послали смо медицински материјал и опрему у 146 земаља у свијету, без обзира на вјеру, језик, расу или континент. Међутим, жеље да се новим методама одрже амбиције прекомјерног профита, концентрације моћи и колонијализма највеће су препреке успостави правде у глобалном систему”, казао је Ердоган истакавши да су сталне нестабилности и насиље у разним дијеловима свијета, посебно у Сирији, Палестини, Јемену и Афганистану, највећи доказ томе.