Турска би требала наставити потрагу за енергетским ресурсима у регији Црног мора, гдје је до сада открила 405 милијарди кубних метара природног гаса, рекао је данас предсједник те земље Реџеп Тајип Ердоган.

Говорећи након вишесатног састанка кабинета у Анкари, турски предсједник осврнуо се на различите теме, укључујући епидемију коронавируса, као и енергетска истраживања и вањску политику.

Турска је сондажним истраживањем намјенског брода “Фатих” у Црном мору у аугусту открила резерве природног гаса од најмање 320 милијарди кубних метара. Било је то највеће откриће резерви плина у хисторији Турске, а предсједник Ердоган је прошлог викенда обзнанио још радосније вијести о турским резервама тог енергента у Црном мору.

Почетак експлоатације плина из извора “Туна-1” (Дунав-1) очекује се 2023. године, а ријеч је о извору који се налази у Пољу природног гаса Сакарја и који је 170 километара удаљен од сјеверне турске обале.

Подсјетивши како је у извору Туна-1 (Дунав-1) у Пољу плина Сакарја у Црном мору у аугусту откривена резерва од 320 милијарди кубних метара тог енергента, Ердоган је казао да је додатно истраживање резерве гаса прошлог викенда повећало на рекордних 405 милијарди кубика.

Земљу би могло чекати још добрих вијести, додао је, будући да се треба почети с радом на новом црноморском бунару “Туркали 1” сљедећег мјесеца.

Раст и напредак Турске покренуо је њезино учествовање у вањским питањима, како због своје хисторије, тако и због других разлога, јер никада није могла напустити невине људе којима је пријеко потребна помоћ, рекао је предсједник.

Истакао је да Турска не може допустити да Ирак постане уточиште за терористе, нити да Сиријци страдају од терористичких група или режима, нити пучисти да униште Либију.

Ердоган је нагласио да ће Анкара у потпуности подржати Азербејџан против Арменије, која десетљећима окупира територију Бакуа и покреће нападе на цивиле кршећи међународно право.

Турски предсједник такођер је коментарисао и избијање нове врсте коронавируса, рекавши да ће власти помно надгледати поштивање мјера уведених против ширења болести која је до сада у Турској однијела 9.445 живота.

Ердоган је рекао да се влада нада да ће до прољећа завршити рад на вакцини.

Ученици петог и деветог разреда почет ће се враћати у школу у Турској од 2. новембра, док ће други наставити с онлине часовима у склопу мјера за борбу против вируса.

Турска је до сада потврдила више од 351.000 случајева КОВИД-19, од којих се готово 307.000 потпуно опоравило. Забиљежено је укупно 9.445 смртних случајева, а 1.545 пацијената категоризирано је као “критично болесно”.