Еуропска агенција за лијекове (ЕМА) би на хитном састанку који је у току требала донијети процјену о сигурности употребе вакцине АстраЗенека против цовида-19, након што је више земаља привремено обуставило њено кориштење због страха од нуспојава.

ЕМА је данас у 13:36 на Твитеру објавила како Одбор за процјену ризика одржава ванредни састанак о истрази тромбоемболијских догађаја и АстраЗенеки.

Кад састанак заврши, ЕМА ће закључке објавити на својој wеб страници, наводи се у твиту.

Сигурносни одбор ЕМА предузео је детаљну процјену малог броја случајева који се односе на појаву крвних угрушака до чега је дошло код особа које су примиле вакцину “астра зенека”.

Одбор задужен за процјену ризика објавиће препоруке за даље дјеловање након данашњег састанка.

Након што су се појавили извјештаји о случајевима згрушавања крви, неке земље у Европској унији зауставиле су кориштење вакцине британско-шведске компаније, што је додатно одгодило спору кампању вакцинације.

Многе од њих објавиле су да ће причекати процјену и препоруку ЕМА.

ЕМА је саопштила да разматра доступне податке који се односе на све тромбоемболичке случајеве забиљежене након вакцинације, укључујући додатне податке које су јој доставиле националне здравствене агенције.

“Наставља се брза и темељна анализа доступних података и клиничких околности у вези са одређеним случајевима како би се утврдило да ли им вакцина могла допринијети или су догађаји вјероватније изазвани другим узроцима”, навела је ЕМА.

ЕМА и Свјетска здравствена организација ових дана су препоручиле наставак имунизације вакцином “астра зенека” до даљег, напомињући да су његове предности надмашиле ризике ковида 19.