Ове године, од 26.априла до 2.маја , Еуропска регија Свјетске здравствене организације обиљежава 16. Еуропску седмицу имунизације, којом ће се подсјетити на значај имунизације као најдјелотворније и најсигурније мјере у спрјечавању заразних болести, као и на допринос имунизације здрављу и очувању здравља током цијелог живота.

Ове године говорит ће се и о вакцинисању против КОВИД-19 као најефектијег алата за контролу и заустављање заразе и пандемије која угрожава људске животе, оптерећује здравствене суставе, оставља велике економске посљедице и онемогућава одвијање нормалног живота.

Ако се због пандемије KОВИД-19 занемари редовна имунизација, то може имати велике посљедице дуго након завршетка пандемије, наводе из Завода за јавно здравство ФБиХ. Додају и како је пандемија КОВИД-19 показала важност имунизације, те позивају да се искористи потенцијал постојећих вакцина против КОВИД-19.

Вакцине против КОВИД-19 су сигурне, квалитетне и ефикасне. Вакцинација противКОВИД-19 је добровољно и слободна је одлука сваког грађанина Федерације БИХ! Будите примјер. Вакцинишите се.Охрабрите своју породицу и пријатеље да се вакцинишу против ЦОВИД-19, поручују из
авод за јавно здравство Федерације Босне и Херцеговине.

Као и ранијих година, Еуропска седмица имунизације се поклапа са Свјетском седмицом имунизације. Обје кампање наглашавају поруку „Вакцине нас приближавају”. Имунизација је темељ Еуропског програма рада СЗО/Европа 2020 – 2025 – „Заједничким дјеловањем до бољег здравља у Еуропи”.

Кључне поруке Еуропске седмице имунизације су: Свако дијете има право на здраво дјетињство!

Наиме, 2020. године забиљежена је изузетно ниска учесталост морбила (оспица). Да би тако и остало, потребан је велики обухват редовном имунизацијом.