Еуропски парламент усвојио је у резолуције којима је устврдио да Албанија, Сјеверна Македонија и Косово напредују према чланству у Еуропској унији провођењем потребних реформи.

“Дошло је до значајног напредка на подручју владавине праве, изборних прописа, сузбијања организираног криминала, реформе правосуђа, положаја Уставног суда и Врховног суда”, рекла је на пленарној сједници португалска социјалисткиња Изабел Сантос, извјеститељица Еуропског парламента за Албанију.

Потребно је “одати признање” албанским властима за напредак у реформама потребним за приступање Унији, казала је Сантос.

“Морамо наградити напредак који је остварен”, сматра Сантос и додаје како је ипак у одређеним подручјима потребно “убрзати реформе”.

Примјерице, у усвојеној резолуцији се наводи како је примјетан “изостанак напретка у погледу слободе изражавања те препреке исправном функционирању неовисних медија”.

Такођер се говори и о случајевима застрашивања, блаћења и притиска на новинаре.

Ана Паула Закариас, обраћајући се заступницима у име Вијећа којим предсједа Португал, похвалила је Албанију због усклађености њене вањске политике с еуропском вањском политиком.

“Имамо повјерење у еуропску будућност Косова”

Виола Вон Крамон-Таубадел, заступница њемачких Зелених и извјеститељица за Косово, истакнула је како Еуропски парламент “има повјерење у еуропску будућност Косова”.

“Ниједна земља у регији нема позитивнији однос према Еуропској унији од Косова”, казала је на пленарној сједници.

Међутим, истакнула је како нити Србија нити Косово неће моћи приступити Еуропској унији без “свеобухватног споразума”.

Пет земаља чланица Уније – Кипар, Грчка, Румунија, Словачка, Шпанија – још није признало Косово. Еуропски је парламент апелирао на тих пет држава чланица да призна Косово, истичући “да је неовисност Косова неповратна”.

Стога је критизирана Србија, након чије је кампање неколико земаља повукло признање Косова.

Ипак, Еуропски парламент је у резолуцији изразио жаљење због ограниченог напретка у проведби реформи.

Посебно су похваљени напори Косова у борби против “радикализације, тероризма и насилном екстремизма”.

Међутим, изражена је забринутост због “напора трећих земаља”, које нису именоване, “у пружању подршке радикализацији, посебно младих”.

“Политичка зрелост” Сјеверне Македоније

Сјеверна Македонија похваљена је такођер у резолуцији због “преданости интеграцији у ЕУ”, која се очитује у “континуираној проведби реформи повезаних с приступањем и раду на рјешавању билатералних питања са сусједним земљама”.

Сјеверна Македонија показала је “велико посвећење путу према еуропским интеграцијама”, казао је извјеститељ за Сјеверну Македонију Илхан Кјучјyук, бугарски заступник из либералног клуба Обновмо Еуропу.

Сјеверна Македонија показала је “висок ниво политичке зрелости”, додао је.

У резолуцији је истакнуто да је, у подручју слободе изражавања медија, ситуација задовољавајућа.

Међутим, Еуропски је парламент изразио забринутост због “раширеног говора мржње”, посебно према Ромима, ЛГБТQИ+ особама и сл.

Сва три извјешћа усвојена су преко 500 гласова за, при чему је дио заступника конзервативног клуба ЕЦР, крајње десног Идентитет и демокрација (ИД) те крајње лијевог клуба ГУЕ/НГЛ гласао против или био суздржан.