Рок који је Европска фудбалска унија (Уефа) дала Риму да прецизније дефинише број гледалаца који би могли да присуствују утакмицама Европског првенства на стадиону Олимпико је прекратак, изјавио је данас главни научни савјетник италијанске владе.

Рим је један од 12 градова који би требало да буду домаћини Европског првенства од 11. јуна до 11. јула.

Попут Минхена, Билбаа и Даблина, и италијанска пријестоница има рок до 19. априла да Уефи достави додатне информације о својим плановима за повратак навијача.

“Било би пожељно како би нам Уефа дала мало више времена, јер је тешко направити прогнозу догађаја који ће се одржати за два мјесеца”, рекао је за РАИ Франко Локатели, савјетник владе.

“Прогнозу, која је у складу са епидемиолошким развојем, било би изводљивије направити почетком маја. Међутим, учинићемо све да се уводна, као и остале три утакмице одиграју у Риму”, додао је координатор Техничко-научног комитета (ЦТС).

Италијанска влада је 6. априла дала зелено свјетло о повратку навијача на стадионе, али даљи кораци зависе од протокола који ће успоставити ЦТС.

Предсједник Фудбалског савеза Италије Габријеле Гравина залаже се за отварање Олимпика са 30 одсто капацитета, односно за око 20.000 гледалаца.

Прва утакмица на шампионату Европе требало би да се игра управо у Риму 11. јуна за када је заказан дуел Италије и Турске. Такође, на Олимпику би требало да се одиграју и мечеви Италије против Швајцарске и Велса, као и једна утакмица четвртфинала.