Небојша Граховац, голман рукометне репрезентације Босне и Херцеговине након некомплетног првог круга такмичења на Европском првенству, које се игра у Аустрији, Шведској и Норвешкој, налази се међу три најбоља голмана.

Наиме, Граховац је у три утакмице групе “Д“ против Норвешке, Португала и Француске уписао 12 одбрана од 30 шутева колико је упућено ка његовом голу. Нјегов проценат успјешности износи 40 посто.

Испред њега по проценту успјешности само су Андреас Палицка из Шведске и Родриго Коралес из Шпаније. Палицка има 42 посто одбрањених удараца, а Коралес 41.

Истина Палицка и Коралес су имали више упућених удараца на њихов гол. Тако је Швеђанин од 71 упућеног ударца одбранио њих 30, а Шпанац је успио од 61 зауставити 25 покушава противничких играча.

Међу десет најбољих голмана прве фазе ЕУРО 2020 из региона налази се још и Хрват Марин Шего који је од 82 ударца зауставио 29, уз проценат успјешности 35 посто. Таквим учинком Шего је рангиран на деветом мјесту.

За разлику од Хрватске, која је освојила прво мјесто у групи “А“ и пласирала се у други круг такмичења, БиХ није успјела проћи изузетно јаку групу “Д“ у којој је за ривале имала Норвешку, Португал и Француску. Изабраници Билала Шумана уписали су три пораза и заузели посљедње мјесто. За утјеху им може бити чињеница да се заједно с њима кући враћају и Французи, који су прије почетка турнира спадали у ужи круг фаворита.

Група “I“: Хрватска 2 бода, Шпанија 2, Аустрија 2, Чешка 0, Нјемачка 0, Бјелорусија 0.

Група “II“: Норвешка 2, Словенија 2, првопласирани и другопласирани из групе “Е“, Шведска 0, Португал 0.

У полуфинале ЕУРО 2020 пласираће се по двије најбоље пласиране селекције из обје групе.