Европска унија (ЕУ) уводи нови механизам који ће омогућити бржу дистрибуцију вакцина против КОВИДА-19 у земљама Западног Балкана, најавила је предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

“Успостављамо механизам у ЕУ за добијање доза од држава чланица које се потом донирају нашем сусједству на Западном Балкану”, изјавила је фон дер Лajен потврдивши да су европске институције предузеле овај корак након што се испоставило да је КОВАКС-у за сада тешко да набавља вакцине те да ће овај механизам послужити као прелазно средство, преноси Радио Слободна Европа.

На питање када ће бити могуће да земље Западног Балкана добију европске вакцине, фон дер Лајен је само кратко рекла “што је прије могуће”.

Иначе, ЕК је затражила од земаља чланица да до љета вакцинишу 70 одсто становиништва. Сусједи ЕУ, у које спада и Западни Балкан, моћи ће да набављају вакцине преко КОВАКС-а који је намијењен за земље са ниским и средњим приходима, као и куповином од земаља чланица које ће највероватније имати вишак вакцина против КОВИД-19.

“Ово су питања од властитог интереса – што дуже вирус циркулише, то је вец́и ризик. У заједничком нам је интересу да дијелимо вакцину са трећим земљама”, поручила је предсједница ЕК, Урсула фон дер Лајен.

Такође, Европска унија уводи још једну зону на КОВИД-19 мапи, казала је Вон дер Леыен. Биће то према њој “тамно црвена зона” која показује гдје је највеће присуство коронавируса.

“Од грађана који долазе из ове зоне ће се затражити да се тестирају прије поласка, а по пристизању ће бити обавезан карантин”, најавила је она након синоћњег самита у формату видео-конференције, како би чланице ЕУ координирале мјере за сузбијања заразе КОВИД-19.

Управљање границама унутар ЕУ је у надлежности чланица тако да свака има своја правила.

Земље чланице ЕУ су расправљале о могућој потврди вакцинације коју су покренуле неке државе чија економија зависи од туризма. Неке друге земље чланице су покренуле питање потпуне забране небитних путовања како унутар ЕУ тако и ван блока.

Међутим, око ова два питања нема сагласности. Када је ријеч о потврди вакцинације, како је објаснио предсједник Европског вијећа Шарл Мишел то захтјева додатна објашњења око заједничких елемената, као и “кад како и у којом околностима би се ова потврда користила”.

Са друге стране, лидери земаља ЕУ су се сложили да не затворе унутарње границе ЕУ, али је најављено заоштаравање мјера путовања.