Институту за јавно здравство Републике Српске данас је у Бањалуци уручена донација ЕУ у вриједности од око 185.000 евра.

Ријеч је о личној заштитној опреми која се састоји од заштитних рукавица и мантила, те назувица, а која је набављена путем УНДП-ја.

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је Срни да је донација веома значајна јер је ријеч о великој количини заштитних рукавица, које су добродошле у здравственим установама РС због повећаног броја лица позитивних на вирус корона.

Према његовим ријечима, веома значајна је и донација мантила који ће бити искориштени управо у сегменту збрињавања пацијената који су позитивни на вирус корона и који су развили већ одређену клиничку слику.

Он је захвалио ЕУ и УНДП-у који су у претходном периоду обезбјеђивали опрему, те је изразио наду да ће то бити настављено и у наредно периоду.

Када је ријеч о личној заштитној опреми, Зељковић је навео да је у РС путем набавки обезбијеђена одеђена количина за период од три до шест мјесеци.

“Очекује се да опрема у наредном периоду буде дистрибуисана у здравствене установе у Српској којима је неопходна, а у складу са закључком Републичког штаба за ванредне ситуације”, рекао је Зељковић и додао да је у том смислу Институт за јавно здравство на располагању.

Уручењу донације присуствовали су и вршилац дужности шефа Регионалне канцеларије ЕУ у Бањалуци Наташа Малинић и будући шеф ове канцеларије Стефано Донати.