Европска унија донирала је данас Клиничком центру Универзитета у Сарајеву (КЦУС) два тријажна контејнера и два монитора за праћење виталних функција пацијената.

То је само дио европске помоћи коју ЕУ пружа здравству Босне и Херцеговине у борби с пандемијом коронавируса.

Примопредаја опреме обављена је у комплексу Клиничког центра, а имплементатор пројекта је УНДП.

Шеф Секције операција за правосуђе и унутрашње послове и реформу јавне управе Делегације ЕУ у БиХ Николас Бизел, који је симболично уручио донацију, изјавио је том приликом новинарима да је ово наставак помоћи, комплетирање донације од десет тријажних контејнера Универзитетском клиничком центру, односно само дио медицинске помоћи Европске уније за Босну и Херцеговину у борби против пандемије коронавируса, укупно вриједне седам милиона еура, која се од почетка марта испоручује широм земље.

“Укупно, од почетка пандемије, Европска унија је донирала КЦУС-у опрему вриједну 628.000 КМ, а укупна донација за здравствене установе у Сарајевском кантону је око 930.000 КМ”, Бизелове су ријечи.

Он је казао и да ће два монитора за праћење виталних функција пацијената бити током дана уручена Опћој болници у Сарајеву, као и да ће једна донација бити дозначена здравственом центру.

Бисел је најавио наставак испоруке медицинске опреме здравственом сектору у БиХ и у наредним седмицама.

Будући да посљедице пандемије нису само здравствене већ и економске природе, Европска унија ће бити на располагању Босни и Херцеговини с макро помоћи од 250 милиона те са 73 милиона за помоћ економији, најавио је Бисел.

Шеф Кризног штаба КЦУС-а др. Босанко Хорозић захвалио је Европској унији за донирану опрему, као и за све претходне активности које су значајно помогле у борби с пандемијом.

Два донирана тријажна контејнера су дио од укупно десет досад донираних те ће сва опрема помоћи унапређењу квалитета процеса тријаже у Клиничком центру кроз који дневно прође од двије до двије и по хиљаде пацијената, казао је шеф Кризног штаба УКЦ-а.

Упитан за најновију ситуацију везану за пандемију, он одговара да број обољелих варира из дана у дан тако да није могуће прогнозирати даљњи слијед догађаја, али и да је Клинички центар спреман већ од јануара за збрињавање и најтежих пацијената обољелих од КОВИД-а 19.

Треба се надати да неће доћи до најгорег сценарија, додаје Хорозић, али и бити спреман ако се то ипак деси. Упутио је апел свим здравственим капацитетима да буду спремни будући да долази уобичајена сезона вироза и грипе, уз већ присутну епидемију КОВИД-а 19.