Предсједница Европске комисије (ЕК) Урсула фон дер Лајен запријетила је данас покретањем прекршајног поступка против Мађарске уколико не повуче закон оцијењен да дискриминише заједницу ЛГБТ, а који сутра ступа на снагу у тој земљи.

“Ако Мађарска не исправи такву ситуацију, ЕК ц́е користити овлашц́ења која су јој додијељена као чувару договора”, рекла је Урсула фон дер Лајен у Европском парламенту.

Предсједница ЕК поново је назвала “срамотним” закон којим се забрањује ширење информација о хомосексуалности малољетницима.

Комисија може да покрене поступак за кршење европског права што може довести до интервенције Суда правде ЕУ и до финансијских санкција Мађарској.

Према дипломатским изворима, такав поступак може да буде покренут најкасније до половине јула.

Комисија је крајем јуна упутила писмо мађарским властима у којем изражава “правну забринутост” због текста закона усвојеног 15. јуна.

“Да будемо јасни, користимо овлашћења без обзира на државу чланицу која крши европски закон. Од почетка мог мандата, покренули смо око 40 прекршајних поступака који се односе на заштиту владавине права и других европских вриједности…”, рекла је предсједница ЕК.