Eвропска унија испоручила је данас Косову последњу, пету туру ванредне помоћи у висини од пет милиона еура за сузбијање пандемије KОВИД-19.

Вршилац дужности шефа Уреда ЕУ на Косову Рикардо Сери испоручио је 30 респиратора за интензивну негу, 200 пулсних оксиметара и 20 електрокардиографа косовском министру здравља Арменду Земају. Укупна вредност ове донације износи скоро 900.000 еура и део је помоћи ЕУ Косову у висини од 5 милиона еура за сузбијање пандемије ЦОВИД-19. Предмети су набављени преко Уреда Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

“Вјерујем да посебно 30 респиратора за интензивну негу могу да направе велику разлику и олакшају проблеме у лечењу натеже погођених инфекцијом ЦОВИД-19“, рекао је Сери, саопштено је из Уреда ЕУ на Косову.

Подвукао је да Косово не може да приушти даље погоршавање ситуације око пандемије ЦОВИД-19. „Свако мора да преузме своју одговорност и да поштује правила, попут држања физичке дистанце, ношења маски, прања руку, избјегавања гужви, као што ми то радимо данас током овог догађаја“, рекао је он.

Истакао је да косовска власт мора да поклони хитну пажњу борби против пандемије.

„Желио бих да искористим ову прилику да позовем Владу и здравствене установе да изврше неопходне припреме у смислу буџетске расподјеле и других ресурса да се припреме најбоље што могу“, рекао је Сери.

ЕУ је у априлу, мају, јуну и јулу Косову испоручила 10 возила хитне помоћи, 190 болничких кревета, 6.000 комплета тестова за ЦОВИД-19, 150 инфузионих пумпи, 127 пацијент монитора, 1,6 милиона различитих заштитних медицинских рукавица, 127.000 респираторних маски, 60.000 једнократних комбинезона, 23.000 визира, 3.000 заштитних наочара и другу медицинску опрему.

Поред ове непосредне помоћи здравственом сектору, ЕУ Косову помаже и са око 63 милиона еура као средњорочну мјеру за помоћ у виду социо-економског гранта и око 100 милиона еура зајма као макроекономску помоћ Косову.