Руководства Еуропске уније и Велике Британије одлучили су наставити преговоре о будућим односима након изласка Британије из Уније, а и даље су изражена неслагања у вези са три точке преговора.

Предсједница Еуропске комисије Уршула фон дер Лејен казала је да ће преговори бити настављени, без обзира на то што је истекао зацртани рок за постизање договора.

Она је новинарима у Бриселу казала да је телефоном разговарала с британским премијером Борисом Џонсоном и то о кључним темама преговора.

“На преговорима у посљедње вријеме радимо и дан и ноћ. Сматрамо да је сада потребно уложити додатне напоре, без обзира што је уложено толико напора тијеком једногодишњих преговора и што су прекорачивани планирани рокови“, казала је Вон дер Леyен.

Вон дер Леyен и Јохнсон су на ранијем састанку одредили да овај тједан буде рок за постизање споразума, али су данас назвали своје преговарачке тимове и наложили им да наставе с преговорима у Бриселу.

Мање од три тједна су остала до краја године и истицања транзицијског периода и формалног рока за постизање договора о будућим економским и другим односима између ЕУ-а и Велике Британије.

У случају двије стране не постигну такав споразум, будући односи ће се одвијати по правилима Свјетске трговинске организације (WТО).

Споразум треба регулирати кључне теме попут израде поштених конкуренцијских правила, механизма рјешавања трговинских спорова и правима о риболовству.

Прошле су четири и пол године како су Британци на референдуму 52-постотном већином изгласали Бреxит, излазак из Еуропске уније.

Заговорници Бреxита тврде да ће земља тако повратити контролу над властитим суверенитетом, границама и вањском политиком, а дуже од три године трајала је процедура формалног иступања Британије из Уније, док процедура коначног и дефинитивног Бреxита још траје.