Десет земаља Европске уније и сјеверног дијела Африке, сагласне су о питању интензивније сарадње у борби против илегалних миграција у Средоземном мору.

Министри унутрашњих послова Шпаније, Италије, Француске, Њемачке, Малте, Марока, Либије, Алжира, Туниса и Мауританије онлине путем су се састали с комесарком ЕУ за унутрашње послове Јилвом Јохансон и комесаром за сусједство и проширење Оливером Вархелијем.

Састанак је организован на иницијативу Италије, а разговарано је о борби против илегалних миграција у Средоземном мору. Договорено је јачање обостране сарадње.

Из ЕУ су указали на потребу спашавања живота у Средоземном мору, борбе против илегалних миграција, сарадње с полицијским снагама у земљама Сјеверне Африке, те одлучност у борби против криминалних група.

Земље учеснице су истовремено подржале процес заједничке сарадње који се тренутно води против криминалних група које организују неправилне миграције, а који ће и у будућности бити настављен с правног и безбједносног аспекта.

Десет земаља је обећало јачање активности организација попут АФРИПОЛ-а, ФРОНТЕКС-а и ЕУРОПОЛ-а, а сагласне су и о јачању финансирања организација у борби против неправилних миграција.