Комесар Еуропске комисије за сусједство и проширење, Оливер Вархељи рекао је како је нови инвестицијски план ЕУ подстицај за цијели Западни Балкан, те да ЕУ жели да земље види у свом чланству, али да се претходно морају провести корјените реформе.

Вархељи јe након састанка рекао како је задовољан састанком са Тегелтијом и другим званичницима, те је рекао како долази са добром вијестима:

Велика је шанса пред свима нам и пред цијелим регионом. Нови сазив ЕК дјелује са јасном поруком- да је Западнио Балкан приоритет. Ми видимо Западни Балкан као дио Еуропе и да средњорочно или дугорочно постане дио ЕУ.

Једна од првих корака било је разрађивање модалитета за пориближавање региона ЕУ.

“Оно чему данас тежимо и што представљамо је трећи елемент из ревидиране стратегије за Западни Балкан, а ту говорим о новом инвестицијском плану. Због посљедица ковид кризе важно је да заједно радимо на опоравку привреда региона.Из тог разлога предстваљамо економски инвстицијски план, од 9 милијарди за грантове и преко 20 милијарди еура који се осигуравају кроз гаранције. Ова сума представља једну тррећину укупног ГДП-цијелог Западног Балкана.

Додао је како одређене рачунице показују да је ,захваљујући финансијској ињекцији, могућ раст БДП од 3,6 посто,али има и оних који тврде да би бројка раста могла да буде већа.

“Огроман потенцијал видимо у регионалној сарадњи и зато је цијели план регионалан по својој природи. Овај план јер базиран на концепту регионалног економског подручја, једног функционалног мини Шенгена. Нјегова основна идеја је слободан проток, роба, капитала, људи и услуга омогућујући цијелом региону да буде један функционалан простор и атрактиван за инвеститоре”

Додао је како је потребно направити инфраструктуру, повезивање главних градова земаља региона било цестовним или жељезничким прометом, Говоримо у дивесрсификацији снабдијевања енергентима, те смањењу коитиштења угља, чиме би профитирао и овај главни град. Поменуо јеи већи степен запошљавања, те подстицај за младе.

“Да би то функционисало, потребно је да имамо бржу динамику проведбе реформи у БиХ. Владавина права је апсолутни птедуслов за долазак било којег инвеститора. Мора се успоставити снажна орба против корупције и организираног ктиминала. Бржа динамика провођења реформи је кључна.

Изразио је спремност на раду како би се постигли ови резултати :

“Економско инвeстициони план је у могућности да донесе опипљиве резултате за све грађане у региону у наредних пет година., рекао је Вархељи.

Тегелтија: Западни Балкан важан приоритет ЕУ


Тегелтија је нагласио да се разговарало о пет кључних тема: европском путу БиХ, Извјештају о напретку за 2020., економском и инвестиционом плану и макрофинансијској помоћи.

Комесар Вархељи је истакао да је западни Балкан важан приорирет Европској комисији, те је нагласио да ће се процес проширења наставити. Грађани БиХ желе тај пут, Босна и Херцеговина географски и цивилизацијски припада Европи и највећи број грађана је јасно опредијељен за тај пут.

Тегелтија је истакао да је велики проблем био што дуго времена није формиран нови сазив Вијећа министара након избора.-

Нису се проводиле реформе по мишљењу Европске комисије, и као што сте видјели, у Извјештају о напретку има позитивних оцјена и области у којуима нисмо ништа урадили.

Истакао је да су посљедњих мјесеци направљена и многе позитивне промјене:

Ријешено је питања Мостара, договорили смо методологију за интегрисање у ЕУ, усвоје је процес страгетије јавне управе, као роцес за процесуирање ратних злочина. Наравно, као и у свим државама западног Балкана владавина права је налошије оцијењена.

Тегелтија је истакао да се нада како би до краја године БиХ могла добити кандидацијски статус.

Вархељи ће имати и састанак са Селмом Цикотићем, министром сигурности БиХ, с којим ће разговарати о мигрантској кризи.