Европска унија више не може правно признати венецуеланског лидера опозиције Хуана Гваида као легитимног предсједника државе након што је изгубио положај предсједника парламента, саопћио је блок 27 земаља.

Сједињене Америче Државе и Велика Британија Гваида још увијек виде као легитимног лидера Венецуеле након спорног реизбора предсједника Ницоласа Мадура 2018. године, а двоје ЕУ дипломата нагласили су да ЕУ још увијек не признаје Мадура као предсједника.

Саопћење ЕУ издато у сриједу такође пријети даљњим санкцијама против владе Мадура, поврх ембарга на оружје и санкција венецуеланским званичницима који су већ уведени.

Међутим, владе ЕУ су у изјави, која је осудила парламентарне изборе 6. децембра, за које многе земље кажу да су намјештени, Гуаидоа назвале једним од “представника одлазеће Националне скупштине”. Нова скупштина, коју сада контролишу присталице Мадура данас је започела с радом.

Двоје дипломата из ЕУ рекли су да је Гваидо и даље једна од најважнијих продемократских личности у Венезуели, гдје ЕУ, САД, ВеликаБританија и Латинска Америка желе посредовати у организацији слободних и поштених избор