Европска унија одобрила је 230 милиона еура за помоћ у борби за сузбијање ширења коронавируса. Дио средстава ће бити прослијеђен Свјетској здравственој организацији, а дио за истраживања која проводе чланице.

Комесар Европске уније за управљање кризама Јанез Ленарчич и комесарка за здравство и сигурност хране Стела Кјриакидес презентирали су на конференцији за новинаре информације о ширењу опасног вируса у свијету. Навели су како су случајеви заразе потврђени у 29 земаља, а до сада је од посљедица заразом преминуло око 2.600 људи.

“Чланице Европске уније требају координирано и јединствено дјеловати. Нема више сумње у то да Ковид-19 представља глобални проблем. Цијели свијет мора сарађивати”, рекао је Ленарчич.

Истичући како су власти Италије брзо реагирале након појаве коронавируса у тој земљи, Ленарчич је објаснио да Италија има поуздану инфраструктуру и доста искуства на том пољу.

“Европска унија је одобрилао пакет помоћи за борбу против ширења коронавируса у износу од 230 милиона еура”, казао је Ленарчич и додао да ће дио средстава бити прослијеђен Свјетској здравственој организацији, а дио за истраживања која проводе чланице.

На упит хоће ли бити поново успостављене граничне контроле у земљама Сцхенген зоне, Ленарчич је одговорио да ће о томе одлучивати чланице те зоне. Додао је да СЗО и ЕЦДЦ до сада нису издавали упозорења за рестрикције у кретању људи.

Комесарка Кјриакидес истиче како је приоритетна задаћа сваке власти да заштити своје грађане.

Како је рекла, руководство Европске уније у сталном је контакту с властима Италије, а Европска комисија спремна је помоћи свакој чланици у којој се појави коронавирус.

“Неоходно је да не дозволимо ширење панике и дезинформација. Требамо дјеловати јединствено, координирано и усклађено”, поручила је Кјриакидес.