Шефови три водеће институције Европске уније данас су потписивањем финалне уредбе озваничили употребу Ковид пасоша, који омогућава слободно кретање унутар Уније у доба пандемије.

Церемонији потписивања су присуствовали предсједавајући Европског парламента Давид Сасоли, Савјета Европске уније Антонио Коста и Европске комисије Урсула фон дер Лејен.

“Дигитални Ковид цертификат ЕУ је симбол онога за шта се Европа залаже. Европа која не посустаје када је стављена на тест. Европа која се уједињује када се суочи са изазовима. Наша унија је поново показала да најбоље радимо када радимо заједно”, казао је Коста, премијер Португала, земље чланице која тренутно предсједава Савјетом ЕУ.

Додао је да је пропис о дигиталном сертификату договорен у рекордном року од 62 дана.

“Можемо бити поносни на ово велико достигнуће. Европа коју сви знамо и коју желимо назад је Европа без баријера. ЕУ сертификат ће грађанима омогућити да уживају оно најопипљивије и најдраже право у ЕУ – право на слободно кретање”, истакао је Коста.

Циљ дигиталног документа је олакшати сигурно и слободно кретање унутар ЕУ током пандемије Ковид-19. Сви Европљани имају право на слободно кретање, али потврда ће олакшати кретање ослобађајући носиоце овог документа од ограничења попут карантина.

Потврда ће бити доступна у дигиталном и папирном формату, а издаваће се на свим службеним језицима ЕУ. Покриваће информације о носитељу као што су преболован Ковид-19, обављена вакцинација или тестирање на присуство корона вируса.

Издавање сертификата се неће наплаћивати.

Уредба ступа на снагу 1. јула 2021. године и остаје на снази 12 мјесеци.

Обраћајући се новинарима након церемоније потписивања, предсједница Европске комисије је рекла да се грађани могу радовати љету након успјешне кампање вакцинације и увођењем Ковид сертификата.