Позивамо власти Федерације БиХ да деблокирају рад Комисије за вриједносне папире тако што ће без одлагања приступити именовању њених чланова и предузети све неопходне кораке како би осигурали да одлука о именовањима буде донесена брзо, уз потпуно поштивање свих релевантних закона и критерија одабира, наводи се у заједничкој изјава Европске уније у БиХ, Амбасаде Сједињених Америчких Држава у БиХ, Британске амбасаде у БиХ и ОХР-а .

Комисија за вриједносне папире Федерације Босне и Херцеговине, кључна институција која осигурава да банке, берза и дионичарска друштва послују транспарентно и у складу са правилима, је у потпуности паралисана више од годину дана. Посљедице су огромне за економију Федерације БиХ као и цијеле земље. Комисија одређује услове протока новца кроз банке и предузећа, и из тог разлога утиче на пословање стотина компанија, њихових запослених и пословних партнера, као и на грађане.

Преко 400 неријешених захтјева чекају одобрење Комисије, укључујући инвестиције у вриједности од преко 100 милиона БАМ. То се дешава у ситуацији у којој се земља суочава са посљедицама здравствене и економске кризе изазване пандемијом. Економски опоравак и раст запослености су угрожени због немогућности компанија и банака да повећају капитал, да се споје са другим компанијама, или проведу друге уобичајене пословне трансакције. Запосленици Комисије за вриједносне папире су такођер угрожени јер нико није могао да одобри исплату њихових плата или здравственог осигурања.

Ефикасно финансирање компанија представља полазну тачку економског раста и благостања. Као што је већ много пута наглашено, кључни фактор подршке економском расту за отварање нових радних мјеста јесте омогућавање предузетницима приступ новцу за инвестиције. Предуслов за то је функционална Комисија за вриједносне папире.

Позивамо власти Федерације БиХ да деблокирају рад Комисије за вриједносне папире тако што ће без одлагања приступити именовању њених чланова и предузети све неопходне кораке како би осигурали да одлука о именовањима буде донесена брзо, уз потпуно поштивање свих релевантних закона и критерија одабира, наводи се у Заједничкој изјави.

Независност и професионализам су од суштинске важности за осигурање високих стандарда изврсности свих надзорних тијела. Институције морају дјеловати на јасан и транспарентан начин како би изградиле повјерење у тржиште.

Европски стандарди и домаћи закони дефинишу строге критерије за одабир чланова Комисије за вриједносне папире, укључујући у погледу образовања, стручног и професионалног знања, сукоба интереса, обављања дужности у политичким странкама, учешћа у политичким активностима и казнене евиденције.

Постоје многи успјешни, вриједни грађани БиХ који задовољавају те критерије и заслужују прилику да промијене ствари и понуде своју експертизу и искуство за добробит своје земље.

Судионици на тржишту и предузећа захтијевају од свих тијела у овом процесу хитно рјешавање ситуације у вези са радом Комисије, укључујући тренутну обнову њеног функционисања и избјегавање било каквог будућег нефункционисања ове институције. Федерација БиХ, као један од ентитета у демократској земљи чији циљ је придруживање Европској унији, не може си приуштити парализу једне од својих важних институција.