Европска унија је данас промијенила детаље правила о извозу вакцина против Ковида 19 и јасније дефинисала право на блокирање испорука земљама попут Британије, са вишом стопом имунизације, као и онима које не извозе своје дозе вакцина.

Комесар ЕУ за трговину Валдис Домбровскис рекао је на конференцији за новинаре да механизам за одобрење извоза није усмјерен против било које конкретне земље.

Европска комисија је предложила да се постојеће мјере прошире да би се осигурало да планирани извоз не угрози већ умањене испоруке самој Унији.

Издавање извозних дозвола биће засновано на реципроцитету и ”пропорционалности” епидемиолошке ситуације, стопи вакцинације и приступу вакцинама у земљи која је одредиште.

Званичници ЕУ рекли су да би рестрикције могле да ступе на снагу уколико компаније поштују кварталне уговоре, а мањак настане на самом крају тог периода.

Домбровскис је рекао да нова правила нису аутоматизована и да ће захтјеви бити разматрани случај по случај.

Шема ће бити проширена на 17 сусједних земаља, међу којима су Израел, Норвешка и Швајцарска. Ове земље су до сада биле изузете, али сада ће и њима бити потребно одобрење да увезу вакцине из ЕУ.