Европска унија (ЕУ) послала је Црној Гори и Сјеверној Македонији нову пошиљку ФФП2 маски и санитарних огртача за здравствено особље, саопштила је Европска комисија.

Уз то је Словачка понудила Сјеверној Македонији маске ФФП2, ФФП3 и хируршке маске, хигијенске комплете, ћебад, шаторе и респираторе путем Механизма ЕУ за цивилну заштиту, пренијели су медији у Бриселу.

“Сада шаљемо више од 130.000 додатних заштитних маски у Црну Гору и Сјеверну Македонију”, рекао је комесар за управљање кризама Јанез Ленарчич.

Он је Нјемачкој захвалио за превоз пошиљке, а Словачкој за “великодушност према нашим блиским сусједима на Западном Балкану”.

Помоћ је послата из складишта система “РесцЕУ” у Нјемачкој, формираног у марту, као дио Механизма цивилне заштите ЕУ, ради помоћи земљама да се изборе с несташицом медицинске опреме. Складишта медицинске опреме “РесцЕУ” су и у Данској, Грчкој, Мађарској, Румунији и Шведској, које су одговорне за набавку опреме, док Европска комисија плаћа све трошкове и координира дистрибуцију опреме.

“РесцЕУ” је Западном Балкану раније већ послала 520.000 заштитних маски.