Извршни орган Европске уније појачао је притисак на фармацеутске компаније да убрзају испоруке вакцина Европи док расте број заражених коронавирусом у бројним државама чланицама ЕУ.

Европска комисија саопштила је да би се АстраЗенека посебно могла суочити са забраном извоза изван ЕУ уколико не испоручи обећану количину вакцина 27-чланом блоку.

“Ми имамо могућност да забранимо планирани извоз”, изјавила је предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лејен.

“Ово је порука АстраЗенеки: Испуните свој дио споразума с Европом прије него што почнете испоручивати вакцине другим земљама”, поручила је фон дер Лејен у интервјуу за њемачку медијску групу Функе.

Она је рекла да уговор између ЕУ и АстраЗенеке јасно регулира колико вакцина ЕУ добија из творница АстраЗенеке унутар ЕУ и Британије.

Изјавила је да је Комисија послала “званични подсјетник АстраЗенеки по том питању”.

Вакцина АстраЗенека против коронавируса једна је од вакцина одобрених унутар ЕУ. Њено је кориштење било, међутим, у сјени неколико проблема, укључујући спори почетак, застоје у испоруци и привремену забрану прије неколико дана кориштења те вакцине у бројним државама чланицама након што су се појавили извјештаји о стварању крвних угрушака код неколицине људи који су примили ту вакцину.

Већина земаља у ЕУ наставила је с вакцинацијом АстраЗенеком у петак док је број заражених широм Европе букнуо јер се она сматра кључном за окончање пандемије коронавируса, преноси АП.