Четрнаест земаља ЕУ,међу којима су којима Њемачка и Француска, предложиле су формирање војних јединица за брза дејства које би могле да интервенишу рано у међународним кризама, коју ће на данашњем сстанку размотрити министри одбране.

Приједлог је да се формира групација од око 5.000 војника, могуће потпомогнута бродовима и авионима, која ће да помогну демократским страним владама којима је хитно потребма помоћ.

Министри одбране ЕУ размотриће ову идеју данас на редовном састанку којим предсједава шеф ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ.

Земље које су изнијеле овај приједлог су Аустрија, Белгија, Кипар, Чешка, Њемачка, Грчка, Француска, Ирска, Италија, Луксембург, Холандија, Португалија, Словенија и Шпанија.

Од ове године блок има заједнички буџет за војску и ради на развоју војне доктрине за 2022. годину, а прошле године је ЕУ први пут дефинисала своје војне слабости.

“Борељ је у више наврата рекао да ЕУ мора да научи језик моћи”, рекао је неименовани званичник.

ЕУ се традиционално ослања на НАТО за војне акције, али су различити амерички предсједници тражили од Уније да учини више за своју сигурност, посебно на границама.