Европска унија је увела санкције осморици команданата војске и шефовима полиције у Ирану, укључујући главног команданта Иранске револуционарне гарде Хосеина Саламија, због гушења протеста у тој земљи у новембру 2019. године.

Међу уведеним мјерама су забрана путовања и замрзавање средстава, а ријеч је о првим санкцијама које је ЕУ увела Ирану у вези са кршењем људских права од 2013. године.

“Хосеин Салами учествовао је на сједницама које су довеле до наређења за употребу смртоносне силе ради гушења протеста у новембру 2019. године, те стога носи одговорност за тешка кршења људских права у Ирану”, истакнуто је у саопштењу ЕУ.

Санкције су уведене и за три затвора у Ирану.

Реутерс је у новембру 2019. године пренио изјаве троје званичника иранског Министарства унутрашњих послова који су изјавили да је најмање 1.500 људи убијено током двије седмице нереда који су почели у Ирану 15. новембра 2019. године. УН тврде да је број погинулих најмање 304.

Иран је објављене податке назвао “лажним вијестима”.

Специјални извјештач УН-а за људска права у Ирану ДЖаваид Рехман представио је извјештај у којем се наводи да су власти у Техерану користиле смртоносну силу током протеста, те да није спроведена истрага како би се пронашли одговорни за убијање.

Техеран негира наводе Запада о кршењу људских права.