Седам земаља ЕУ “забрињава” због пораста стопе смртности од коронавируса, са такођер забрињавајућим трендовима у неколико других земаља, упозорила је у четвртак ЕУ агенција за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ)

Седам држава има “повећан удио хоспитализираних и тешких случајева” међу старијим људима и “повећани или високи проценти обавијести о смрти већ су примијећени … или се могу ускоро примијетити”.

Истакнуте земље су Шпанија, Румунија, Бугарска, Хрватска, Мађарска, Чешка и Малта, преноси АФП.

Друге земље имају пораст стопе заразе првенствено међу млађим људима, који су мање изложени ризику од развоја озбиљних симптома.

Европски центар за контролу и превенцију болести издвојио је 13 европских земаља у тој ситуацији, укључујући Француску и Британију.

Међутим, због развоја догађаја посљедњих дана, чини се да већина тих земаља “сада испуњава критерије за класификацију као земље с високим трендовима који брину”, због повећања стопе заразе међу старијим људима, наводи ЕЦДЦ.

Сматра се да је трећа група земаља стабилна јер је ризик “низак” за опћу популацију, а “умјерен” за ризичне групе.

ЕЦДЦ је примијетио да је у ЕУ “рањивост становништва на инфекцију и даље висока јер доступни подаци из студија серопреваленције сугерирају да је ново имунитета у популацији мања од 15 посто у већини подручја унутар ЕУ / ЕЕА и Велике Британије” .

“Већина људи још увијек може бити заражена”, рекла је директорица ЕЦДЦ-а Андреа Аммон новинарима током интернетског брифинга с европском повјереницом Стеллом Кyриакидес.

„Оно што видимо у многим земљама је, не само у Шпанији, да је велик дио пријеноса који је тренутно у току због приватних састанака, великих породичних вечера, вјенчања, свих дружења с пријатељима и породицом, ” рекла је.

Међутим, суздржала се од позива на опће затварање трговина, ресторана и барова, истичући да се такве одлуке морају доносити појединачно и да требају овисити о томе могу ли се поштивати ​​мјере физичке дистанце.