Укупно 95.385 хируршких маски, ФФП2 заштитних маски и заштитних огртача достављено је Заводу за јавно здравство Унско-санског кантона у Бихаћу, у оквиру подршке Европске уније институцијама у Босни и Херцеговини, а у одговору на КОВИД-19 пандемију.

Током примопоредаје заштитне опреме, шеф канцеларије у Бањалуци, при Делегацији Европске уније у Босни и Херцеговини, Стефано Донати нагласио је да Европска унија од почетка пандемије скоро свакодневно осигурава неопходну заштитну и медицинску опрему медицинским установама широм БиХ, те додао да је посљедњих мјесеци медицинским установама Унско-санског кантона испоручена опрема у вриједности вишој од 445.000 евра.

“Ово је још један конкретан примјер подршке Европске уније грађанима Унско-санског кантона. Заштита здравља и сигурност грађана је наш приоритет”, рекао је Донати.

Како би се осигурао сигуран рад медицинских, и радника у хитним службама, до краја јануара 2021. ће у оквиру подршке Европске уније бити испоручено укупно 1.100.000 хируршких маски, 110.000 Н95/ФФП2 заштитних маски и 50.000 заштитних огртача институцијама у Бањој Луци, Бихаћу, Брчко дистрикту, Горажду, Ливну, Мостару, Орашју, Травнику, Тузли и Зеници.

Опрема је набављена кроз пројект подршке одговору на КОВИД-19 пандемију који проводи Развојни програм Уједињених нација (УНДП), за који је Европска унија осигурала укупно седам милиона евра.