Европска унија /ЕУ/ уздржаће се од увођења нових санкција Русији, али је осудила акције руских власти према присталицама опозиционог лидера Алекса Навалног и позвала на ослобађање свих приведених, изјавиле су данас европске дипломате.

“Европска унија позива Русију да ослободи Навалног и остале приведене”, рекао је шеф спољне политике ЕУ Џосеп Борел новинарима, након састанка са шефовима дипломатија држава ЕУ.

Он је потврдио да ће посјетити Москву у првој недјељи фебруара.

“Нисам мишљења да не треба разговарати када ствари пођу по злу. Управо супротно, ово је моменат када треба разговарати”, објаснио је, додавши да ће током посете Русији бити ријечи о разним темама, попут случаја Навалнy и стања цивилног друштва у тој земљи.

Он је казао и да шефови дипломатија чланица ЕУ нису одлучивали о санкцијама Русији због овог случаја, јер таквог предлога није ни било.

Међутим, обећао је да ће предузети мјере уколико ситуација то буде захтијевала.

Литвански министар спољних послова Габријелијус Ландсбергис изјавио је да је дошло до промјене климе у Русији и да то европски блок мора подржати, посебно након хапшења опозиционара Алексија Навалног послије повратка из Њемачке.

“ЕУ треба да пошаље јасну и одлучну поруку да ништа слично није могуће”, нагласио је Ландсбергис, који је затражио додатне санкције за руске званичнике.

Брисел је раније увео економске санкције руском енергетском финансијском и одбрамбеном сектору због присаједињења Крима 2014. године, а сличне мјере изречене су званичницима блиским руском предсједнику Владимиру Путину као одговор на тровање Навалног у августу 2020. године.

Балтичке државе подржавају додатне санкције руским званичницима, а италијански министар спољних послова Луиђи ди Мајо јуче је изјавио да је Рим спреман да подржи додатне забране путовања и замрзавање средстава. Румунија је, такође, подржала санкције.

Њемачка је, међутим, заузела много опрезнији став и јавно не говори о евентуалним санкцијама Москви.

Руска полиција ухапсила је више стотина људи током протеста 23. јануара на којима је учествовало више хиљада људи. Протести су организовани ради позива властима да се из затвора ослободи Навални.