Уколико се не деси нешто озбиљније у СДА у оваквим околностима. Ако се не деси један озбиљнији приступ на нивоу државе, ја нећу прихватити неке улоге у СДА на већу позицију, казао је актуелни начелник општине Нови Град Сарајево Семир Ефендић за БХРТ.

У Новом Граду смо водили једну опуштену кампању, пазили смо на мјере и то је вјероватно узроковало овако великом броју гласова за конкуренцију, казао је Ефендић.

“Нисам знао да ће бити овако мала разлика између мени и противкандидата. Кад је у питању начин вођења кампање на Илиџи то је смањило број гласова СДА од Сарајева до Бихаћа. То је начин који није примјерен ситуацији и времену у којем се налазимо. То је сигурно умањило и број гласова за мене у Новом Граду.”

На питање да ли мисли да ли ће добити негативне бодове од кантоналног одбора СДА због овога што је изнио у емисији, Ефендић је казао како не зна.

“Они су рекли да ће нешто анализирати па кад анализирају нек анализирају и ово.”

Ја сам био увјерен да могу проћи и као кандидат СДА и као независни кандидат да ме они нису кандидовали, истакао је.

Волио бих да СДА из овога извуче поуке и направи неке радикалне промјене. Присјетимо се 2000. године СДА је тешко изгубила па се 2002. вратила. Присјетимо се Хасана Муратовћа који је тада, као шеф изборног штаба, рекао да се свака тешка ситуација рјешава радикалним мјерама. Дакле озбиљне промјене у кадровској политици.

Остало је још неких девет бирачких мјеста а имамоми те податке те знамо да ће та разлика порасти и на хиљаду гласова, казао је Ефендић за БХРТ гпворећи о садашњим резултатима.

“Морам рећи да ме љути код медија кад чујем да је ово само изборни инжењеринг. Да је тај инжењеринг такав онда се не би у Сарајеву десиле овакве промјене. Имамо у Сарајеву три велике општине, велику промјену и да изборни процес не функционише не би се десиле такве промјене. Да изборни процес контролишу странке, то не би било тако. Важно је грађанима повратити повјерење у изборни процес.”

Говорећи о поразу начелника СДА у Сарајеву казао је да је доста утјецало политичко стање у Сарајеву а не рад начелника.

“Дакле ово је одраз укупног политичког стања бирача према СДА, на афере, на стање гдје се не види прогрес. Мислим да моје колеге у другим општинама нису радиле лоше.”

О синоћњем окупљању грађана пред општином Нови Град казао је да је то смијешно.

“То је толика неозбиљност. Једна политичка странка је добила податке о општини Нови Град у РС о неким врећама са гласовима и слично, и онда су се грађани окупили пред општином Нови Град у Сарајеву јер су замијенили те двије општине. Онда је организација “Под лупом” морала објашњавати грађанима да је општина која је поменута уствари у РС.”