Француски редитељ Жан-Жак Ано упутио је позив аматерима сниматељима у свијету да му пошаљу снимке пожара у катедрали Нотр Дам у Паризу за потребе играног филма који ће он режирати.

Снимци требају, по могућности, да приказују саобраћајни колапс у вријеме тог кобног догађаја, да илуструју пјевање људи током ноћи којима храбре ватрогасце или реаговања у иностранству на катедралу Нотр Дам у пламену, а могу бити послати на специјални интернет сајт “notredamebrule.com”.

Изабрани снимци би могли да буду уврштени, уз надокнаду, у његов филм “Нотр Дам гори” који треба да заврши 2022. године.

Седамдесетседмогодишњи редитељ познат по филмовима “Тhe Bear” из 1988, “Име руже” из 1986, “Два брата” из 2004. упустио се у снимање филма о пожару који је дјелимично уништио паришку цркву Нотр Дам у априлу 2019. године.

Замишљен као филм великог спектакла остварење ће имати око пет одсто архивских снимака драме, са реконструкцијама догађаја.

Сценарио се држи стварног догађаја.

“Нећемо препричавати измишљотине, довољно је слиједити реалност која је бескрајно барокнија, понекад бурлескна”, рекао је раније, у марту, редитељ за Франс прес, у вријеме када је почело снимање.

“Не бих смио да правим таква драматична одступања да нису ослоњена на реалност. Никад нисам брже писао сценарио”, рекао је он.