На семберским њивама пали су први откоси пшенице, тако да је сјетва почела и прије уобичајеног рока. Очекује се просјечно родна година. Прве анализе показују да је квалитет зрна добар, а пољопривредници су задовољни цијеном.

Гдје завршава семберска пшеница и како протиче жетва провјерила је наша екипа.

Пољопривредник Ибрахим Јашаревић из Јање у јутарњим часовима завршио је жетву пшенице на својој парцели. Одмах након жетве, пшеницу је довезао у млин на откуп. Како каже, задовољан је јер је цијена добра, а година родна.

„Предао сам један дио, имам још други. Биће неки паушал регрес, да се покријем. Добар је квалитет”, рекао је Јашаревић.

Уколико потрају високе температуре, жетва пшенице у Семберији биће завршена до краја седмице, кажу пољопривредници.

“Што се тиче квалитета приноса, добар, принос 6-7 тона по хектару, квалитет је добар, стандардно, само да је цијена боља и да послужи вријеме да завршимо. Је ли се зарадило довољно да се покрију трошкови? Ово јесте, таман да се покрију трошкови“, каже пољопривредник из Попова Ђуро Павловић.

Већина млинова у Семберији пшеницу откупљује по цијени од 30 фенинга за килограм.

С друге стране, некадашњи бијељински гигант и један од највећих откупљивача пшенице „Житопромет“, ове године не врши откуп због стечаја.

“Од јутрос сам имао неколико људи који су долазили на капију са пшеницом су долазили мислећи стварно Али ако знамо да смо под стечајем и тај стечајни поступак нисмо успјели да завршимо због коронавируса. Имали смо рочиште у фебруару, тек 21 јула нам је заказано сљедеће рочиште”, рекао је Душан Томић из фирме “Житопромет” Бијељина.

У Семберији је ове године под пшеницом засијано око 12 000 хектара, што је у оквиру вишегодишњег просјека.