У Општинском суду у Сарајеву одржано је припремно рочиште по тужби компаније “Жељезара Зеница” у стечају против Владе Федерације Босне и Херцеговине. Некадашњи гигант од Федералне владе тражи 50 милиона марака, за колико је 1998. године умањен темељни капитал приликом продаје Кувајтском инвестиционом фонду на име дуга који је Босна и Херцеговина имала према држави Кувајт.

Радници некадашњег гиганта металске индустрије Југославије, Жељезаре Зеница у стечају, с нестрпљењем очекују исход судског спора којег су покренули пред Опћинским судом у Сарајеву против Владе Федерације Босне и Херцеговине, а ради намиривања, према њиховом мишљењу, незаконито одузете имовине компанији у износу око 50 милиона марака.

“Федерална влада је 2015. чак и признала тај дуг јер је прије тога послала ревизорску кућу из Сарајева која је установила да постоји дуг од 50,2 милиона и онда су признали тај дуг”, каже предсједник Синдиката “Жељезаре Зеница” Авдија Халиловић.

“Донијела је закључак по којем се на име тог дуга Федерације Жељезари обавезе према јавним приходима компензирају и бришу али су за пола године поништили”, истиче Мирза Јарић, стечајни управник “Жељезаре”.

Приликом приватизације Жељезаре 1998. године, удруживањем са Кувајтским инвестицијским фондом у компанију БХ Стеел, умањен је биланс компаније за око 30 милиона долара, као капитал који су Кувајћани требали унијети у формирано предузеће које су касније продали новим власницима. Ради се о консолидованом дугу Босне и Херцеговине према држави Кувајт, а цијели поступак одобрила је тадашња Влада Федерације.

“Тако да сам ја неколико пута писао, једном сам и био код ресорног министра министарства за енергију, индустрију и рударство Џиндића, писао и премијеру, нико ништа…”, наглашава Јарић.

“Влада ФБиХ и ресорно министарство одлично знају и стање дуговања. Сјетимо се само кад су штрајковали радници Жељезаре прије неколико година, када је био присутан и федерални премијер, да су тада вршена сравњивања и да се тада тачно знало колико треба исплатити Влада ФБиХ. Сјетимо се да је тада обећано да ће бити брзо…”, каже новинар магазина “Журнал” Амарилдо Гутић.

Прошлоседмично рочиште окончано је договором да цијели процес буде одгођен до 23. новембра. У међувремену, обје стране покушат ће пронаћи адекватно законско рјешење које би задовољило све стране у спору. До тада 250 радника Жељезаре с неувезаним стажом чекају на бироу расплет ситуације и надају се коначном одласку у давно заслужену пензију, а њих 70 радно је ангажовано на чувању преостале имовине предузећа процијењене на око 120 милиона марака.