На данашњи дан прије 29. година догодио ратни злочин над цивилима у Пионирској улици у Вишеграду. Злочин познат као Жива ломача десио се 14. јуна 1992. године када су припадници паравојне формације Осветници, на челу са Миланом и Средојем Лукићем, натјерали око 70 бошњачких цивила у кућу Адема Омерагића, у Пионирској улици у Вишеграду, већином жене и дјецу, гдје су их закључали, а након тога запалили кућу.

На данашњи дан сјећамо се свих страдалих у Вишеграду, али и апелујемо на Вишеграђане да проговоре истину и кажу гдје се налазе посмртни остаци жртава живих ломача како би их породице коначно укопале.

У кућу су убацили гранату, те пуцали на оне који су покушали спасити се бијегом кроз прозор. Већина жртава је била из села Коритник гдје су по њих дошли Лукић и Васиљевић и наредили им да уђу у аутобусе, који су наводно требали ићи за слободну територију – Кладањ. Најмлађа жртва је имала свега два дана.

За Вишеградску ломачу правоснажно су пред Хашким трубуналом осуђени Милан и Средоје Лукић.

Милан Лукић осуђен је на доживотни затвор, а Средоје на 28 година.

За спаљивање цивила у Пионирској улици пред Судом БиХ на 20 година затвора осуђен је и Радомир Шушњар, који је ухапшен у Француској 2014. године, а у априлу 2016. године изручен Босни и Херцеговини.

Поред овог, 27. јуна 1992. године на Бикавцу су 72 особе заробљене у кући Мехе Аљића и онда живе запаљене.

Спаљивање цивила, по окрутности и броју жртава, најмасовнији је и најмонструознији злочин који је познат као Жива ломача.

Тог дана припадници српске паравојне формације “Осветници”, на челу с Миланом и Средојем Лукићем, натјерали су бошњачке цивиле у кућу, већином жене и дјецу.

Све излази из куће су блокирали, а онда су је запалили. У кућу су убацили гранату, те пуцали на оне који су покушали спасити се бјекством кроз прозор.

Најмлађа жртва била је беба од два дана, а најстарија жртва је имала 79 година.