Пандемија коронавируса промијенила је и свакодневицу у СОС Дјечијим селима Босне и Херцеговине. Највећа брига и изазов је очувати ментално здравље и спријечити додатне трауме, које свако дијете без родитељског старања свакако има.

Зехра Тајић већ 20 година ради као СОС мама. У њеној породици до сада је било седамнаесторо дјеце. За овај посао, каже, треба имати љубави и стпљења. Зехра је тренутно СОС мама четворо дјеце и у фази је примања још једног дјетета. Истиче да су сви поносни што су дјецу сачували од коронавируса.

“Најтеже им пада то што не могу изаћи ван села, што не могу виђати своје другове и другарице, што не могу ићи у школу. Ја сам прилично задовољна како су се моја дјеца навикла. Мало је теже да дијете од пет година разумије шта је корона, али и он је прихватио, некако, уз ову дјецу”, каже Зехра Тајић, СОС мама.

Редован контакт са вршњацима од великог је значаја за психолошко и емотивно здравље дјеце, која одрастају у СОС Дјечијим селима. Интеграција у локалној заједници за њих је од непроцјењивог значаја.

“Утјецај изолације на психофизчки развој дјеце, сама чињеница да дјеца имају природну потребу за кретањем, за свјежим зраком, за изласком је нешто са чијим посљедицама ћемо се, вјероватно, бавити у наредном периоду”, каже Синиша Баљо, директор за развој програма.

СОС Дјечије село сарађује са Центрима за социјални рад на којима је процјена којим породицама је подршка најнеопходнија. За сваку породицу прави се индивидуалан план развоја те породице.

“Тим породицама настојимо пружити подршку како би дјеца израсла у здраве, младе, одрасле људе, односно добила најбољу могућу подршку и развила своје потенцијале. Ту је и психолошко савјетовање и психолошка терапија за ону дјецу и родитеље којима је то неопходно”, каже Сенка Чимпо, психолог у СОС Дјечијем селу у Сарајеву.

СОС Дјечија села Босне и Херцеговине дјеци без родитељског старања пружају породицу, дом и безбрижно дјетињство, те брину о њима све до тренутка осамостаљења.

У Босни и Херцеговини постоје два СОС дјечија села, у Сарајеву и Грачаници. Укупно је 28 СОС породица.