Стечај у компанији „Житопромет“ из Бијељине је у завршној фази, а радници су оптимисти да ће фабрика, након вишегодишњих проблема и застоја, поново почети са радом за нешто више од мјесец дана. Фочански “Павгорд” постао је стоодстотни власник „Житопромета“ што за некадашњег семберског гиганта значи крај неизвјесности и нови почетак.

Фочанска компанија “Павгорд” купила је непокретну имовину “Житопромета” по цијени од 3,1 милион КМ и тако постала стоодстотни власник овог некадашњег млинско-прерађивачког гиганта из Бијељине.

Након 14 мјесеци стечај у некадашњем гиганту, бијељинском житопромету је окончан. План је да до првог марта производња поново буде покренута, а у првом кругу би требало да буде запослено четрдесетак радника.

Како објашњавају из Одбора повјерилаца „Житопромета“, до поновног покретања погона остало је неколико корака.

“Житопромет је завршио 99% стечајног поступка. Шта то значи. значи да је нама остало да сложимо још мало папира што се тиче стечаја и првог марта уђемо у погоне”, рекао је Душан Томић, предсједник Одбора повјерилаца „Житопромета“.

Томић наглашава да су сви погони функционални, а опрема у добром стању.

“Велики је посао пред нама да покренемо овај велики гигант и да га дигнемо на ноге. Ми можемо да обавијестимо произвођаче и раднике да могу да очекују поново позив од мене лично и од новог власника да уђу у своје погоне”, поручио је Томић.

Вијест о поновном покретању „Житопромета“ посебно је обрадовала пољопривреднике.

“Пољопривредници су били приморани да у годинама у којима Житопромет није радио смање површине засијане житарицама тако да ће сигурно од наредне године кад крене да ради моћи да наставе веће количине да сију зато што ће имати гдје да предају”, наводи Горан Симић из Удружења пољопривредника села Семберије и Мајевице.

Проблеми у некадашњем млинско-прерађивачком гиганту појавили су се прије двије године. Отварање стечаја у децембру 2019. године омогућено је заједничким ангажманом синдиката радника и новог инвеститора, компаније “Павгорд”.