Кризни штаб Министарства за социјалну политику, здравство, расељена лица и избјеглице Босанскоподрињског кантона (БПК) Горажде на сједници је констатовао да је у протекле двије седмице дошло до погоршања епидемиолошке ситуације на подручју тог кантона.

По ријечима директорице Завода за јавно здравство БПК Горажде др. Медине Бичо на подручју кантона тренутно је 35 обољелих, док се у изолацији налази 101 особа. На клиници Подхрастови у Сарајеву смјештено је седам пацијената из Горажда.

У циљу спијечавања ширења вируса КвОВИД-19, Кризни штаб затражио је од Кантоналне управе за инспекцијске послове да континуирано проводи активности везане за контролу поштивања хигијенско-епидемиолошких мјера.

Након разнатрања наредбе Федералног кризног штаба од 26. Фебруара ове године, кантонални Кризни штаб донио је закључак којим се забрањује посјета штићеницима у јавној установи „Дом за стара и изнемогла лица БПК Горажде“. Завод за јавно здравство БПК Горажде задужен је да повећа надзор над провођењем и примјеном Кантоналног кризног плана приправности и одговора на појаву новог коронавируса.

Свим физичким и правним лицима која запошљавају више од 20 особа, наложено је строго поштивање кризних планова приправности, а становништву са простора БПК Горажде да због погоршања епидемиолошке ситуације избјегавају јавна и приватна окупљања те ограниче своја кретања.

Кризни штаб Министарства здравства БПК усвојио је и оперативни план вакцинације против вируса КОВИД-19 за подручје БПК Горажде. По ријечима др. Бичо, првих 50 доза вакцине АстраЗенека очекује се почетком сљедеће седмице и намијењене су здравственим радницима који су у директном конкаткту са пацијентима који имају симптоме КОВИД-19.