Иако болнички капацитети нису попуњени, у оба ентитета забрињавајући је проценат ковид пацијената са тешком клиничком сликом, и двоцифрен број умрлих дневно.

Нико није поштеђен. Коронавирус може се вратити и пацијентима који су га једном преболовали, кажу инфектолози, уз напомену да су симпроми други пут углавном јачи, односно, да реинфекције углавном воде ка тежим клиничким сликама.

“Било ко може да оболи. Чак и они који мисле да су се извукли. У Србији смо гледали случајеве да се људи заразе по три пута, а клиничка слика све тежа”, истиче Александра Радојчић, инфектолог у Болници “Свети Врачеви”.

У болницама и клиничким центрима широм БиХ од посљедица инфекције коронавирусом лијече се хиљаде пацијената, а њих десетине су на респираторима уз крајње неизвјестан исход лијечења. Иако у УКЦ-у РС још имају довољно простора, медицинске опреме и кадра, забрињава пораст броја пацијената са средње тешким и тешким клиничким сликама.

“Морам да кажем да сви пацијенти који су сада на мом одјелу имају заиста тешке упале плућа и да је исход лијечења неизвјестан. Истина, има ту људи старије животне доби, хроничних болесника, али и људи који нису имали обољења прије Ковида”, каже Антонија Верхаз, начелник Клинике за инфективне болести УКЦ-а РС.

“Код нас је ситуација мало боља, имамо благу стабилизацију ситуације, а видјећемо. Три Ковид болнице су нам на располагању и у свакој још има мјеста”, истиче директор УКЦ-а Тузла Вахид Јусуфовић.

Проценат преживљавања критично обоњелих од недовољно истражене заразне болести креће се између 45 и 50 одсто, но у БиХ већ данима биљежимо двоцифрене бројеве смртних исхода у оквиру 24 часа. Додатни проблем је и то што пацијенти најчешће касно траже помоћ љекара, те буду хоспитализовани тек у одмаклој фази болести.

Сви наши саговорници су сагласни у оцјени да јавно здравље полази од појединца и завршава у заједници, те подсјећају грађане да поштују мјере превенције, а посебно оне које су се показале најјефтинијим и најучинковитијим – маска на лицу и удаљеност два метра.