Завршена је верификација респиратора које је из Кине увезла компанија “Сребрена малина”, потврђено је у Федералној управи цивилне заштите (ФУЦЗ).

Међутим, детаљи верификације нису познати. Из Института за мјеритељство Босне и Херцеговине тврде да се ови респиратори могу користити као стационарни у болницама и као мобилни у возилима хитне помоћи. Међутим, само ријетки руководиоци болница који су их добили спремни су говорити о употреби, и то врло кратко.

Двадесет пет респиратора у Универзитетском клиничком центру Тузла, које је набавила “Сребрена малина”, верифицирани су, али још нису пуштени у рад.

“Они стоје верифицирани, похрањени на сигурно мјесто. Очекујем да добијемо цертификате за сваки од респиратора појединачно с описом употребних вриједности. Сигурно да ти апарати имају вриједност и да ћемо ми наћи начина да их правилно употријебимо и да буду корисни”, изјавио је директор УКЦ-а Тузла Вахид Јусуфовић.

Фирма Верлаб, која је верифицирала респираторе, не жели давати детаље. Кажу како не могу говорити за медије с обзиром на то да су, како тврде, уговором за верификацију који су потписали, дужни тражити одобрење Федералне управе цивилне заштите за иступе у медијима, што није био случај с уговором из 2020. године. У Федералној управи цивилне заштите кажу како процес верификације није прошло свих 100 респиратора.

“95 је верифицирано, са данашњим даном у Санском Мосту ће их бити 95 верифицирано. Ових пет који нису верифицирани, фирма из Србије Dre medical са којом је склопљен споразум ће у наредном периоду оспособити респираторе”, казала је гласноговорница Федералне управе цивилне заштите Мајда Ковач.

У Институту за мјеритељство Босне и Херцеговине тврде како се респиратори могу кориситити као стационарни и мобилни. Цитирали су нам упутство и на енглеском језику.

“Овај се уређај може користити првенствено као стационаран у просторијама за Интензивну његу, операционим салама, те може постати портабилан уређај ако се користи с боцом кисика”, наводе из Института.

Међутим, гледајући цитат из Упутства за употребу респиратора, који је Институт за мјеритељство издвојио у допису, нигдје није наведено како су респиратори АЦМ812А за стационарну дугорочну употребу. Јер у енглеском рјечнику Emergency room није исто као Intensive care unit, што значи како Еmergency room није просторија за интензивну његу. То су нам потврдили неки од анестезиолога које смо контактирали, али нису жељели пред камеру.

Пред камеру нису жељели ни они који су нам казали како респиратори који су верифицирани нису за интензивну његу. Неки нису уопће жељели говорити о употреби ових респиратора.

Сутра почиње претрес у предмету “Респиратори”, којим су обухваћени федерални премијер Фадил Новалић, министрица финансија Федерације Јелка Милићевић, некадашњи директор управе Цивилне заштите Фахрудин Солак те власник фирме “Сребрена малина” Фикрет Хоџић.