Од ожујка до свибња владао је песимизам када се говорило о љетној сезони. Међутим, због одлука затварања граница Хрватске и Црне Горе, туризам је у Неуму, готово преко ноћи, процвјетао. Туристички дјелатници у једином босанскохерцеговачком граду на Јадрану очекивали су црни сценариј, но он се, срећом, није остварио.

Унаточ лошим прогнозама какве су биле на почетку, Неумљани на, већ сада завршену сезону, гледају са великим задовољством. Имали су више посјетитеља него што су очекивали а те благодети неће осјетити само овдје у Неуму већ ће се осјетити и у цијелој Босни и Херцеговини“.

ДРАЖЕН ОБАД, приватни угоститељ из Неума

„Можемо рећи да смо задовољни с обзиром да су очекивања била равна нули. Ове године можемо чак и рећи да смо прешишали прошлу годину у приватноме сектору што није у овом случају, нажалост, случај за наше велике хотелијере који су сами носиоци привреде града Неума“.

АНКЕТА:

АНТОНИО, Неум

Доста је људи очекивало да ништа неће бит’ па нас је изненадило све оно на врат-на нос у задњи трен, припреме, све. Али добро је, ми смо спремни на све“.

ЗЛАТАН, Сарајево

„Сезона је била интензивна. Што се мене тиче, ја сам ипак мало избјегавао гужву и остало с обзиром на пандемију али све у свему било је лијепо“.

ФАХРУДИН, Добој

„Лијепе су плаже. Прилично чисте. Нису баш оно прљаве. Шта ми смета – мање туриста је сад и онда су ресторани све у ред затворени и то је онда мало теже за негдје ручат, вечерат и тако“.

Иако је љетна сезона премашила сва очекивања, јесен и зима веома су упитни будући да су сва конгресна збивања досада отказана а управо су од конгреса јесен и зиму хотели преживљавали.

Већ се помало и размишља о дочеку Нове године, а хотелијери у Неуму очекују да ће све резервације за ту ноћ бити отказане. Сада, кад је љетна сезона завршена, ваља зиму добро искористи како би овогодишње гости поновно вратили, а нове привукли већ слиједеће љето на босанскохерцеговачку обалу.