Хладнији период године у фокус враћа старе проблеме грађана Зенице. Квалитет зрака, ако је судити по досадашњим припремама за предстојећу сезону, неће се битније мијењати. “Арцелор Митaл”, највећи загађивач, реализирао је два нова еколошка пројекта, што свакако није довољно да би се укупно стање поправило. Све додатно усложњава и пандемија коронавируса.

Хладније вријеме и низак атмосферски притисак у Зеници по правилу изазивају ефекат претис лонца у којем се све нечистоће које доспијевају у зрак задржавају у зони дисања. Мјештани најугроженијих насеља истичу да власти на свим нивоима и загађивачи, готово ништа нису подузели како би стање ове године било барем мало боље.

САМИР КУБАТ, предсједник МЗ Тетово Зеница

Покушавају на разне начине да народ избламирају, да развуку вријеме, то је њихова опција, значи цијело вријеме од кад су дошли развлачење памети и времена …

Ова јесен и предстојећа зима, када је ријеч о квалитети зрака, ипак ће бити другачији него претходне. Сви проблеми овај пут бит ће праћени пандемијом коронавируса. У првом случају, препорука је да се кретање на отвореном и изложеност хемијским агенсима сведе на минимум, док је у другом задржавање у затвореним просторијама, што значи веће излагање биолошким факторима, готово неприхватљиво.

СЕНАД ХУСЕИНАГИЋ, Институт за здравље и сигурност хране Зеница

Најугроженији су управо особе које су у одређеној животној доби или имају одређене болести које та стања, односно ти фактори који из вана утичу било да се ради о биолошком фактору или хемијском фактору, он наравно погоршава њихово здравље …

Оно што даје наду да би квалитет зрака у Зеници могао бити барем мало бољи јесу нове еколошке заштите које је увео највећи загађивач у овом граду Арцелор Миттал. Ради се о пројектима у погонима агломерација и конвекторска челичана. Еколози међутим сматрају да је то недовољно.

АЗРА СИВРО, Арцелор Миттал Зеница

Уградњом два хибридна филтера на агломерацији емисије прашине ће бити испод 10 милиграма. Законска граница у БиХ је 50 милиграма, тако да можемо слободно речи да ће бити знатно мање емисије и да ће бити много чишћи зрак.

Проф.др САМИР ЛЕМЕШ, Еко форум Зеница

Остаје нам и даље проблем Коксаре, о којем се још увијек води велика полемика и са нама и са министарством тако да нам још преостаје пуно посла. Јер, Коксара је уствари најопасније постројење у овој компанији.

Поред тога што је најопасније, Коксара је, међутим, и постројење које је најбитније у процесу загријавања града, због чега је њено искључивање из тог система немогуће. Због тога се грађани надају да ће обистинити најава из Градске управе да ће од почетка наредне године у Зеници у функцију бити стављена нова топлана, која за производњу електричне и топлинске енергије користи земни плин.