Македонска бурза и Загребачка бурза (ЗСЕ) потписале су споразум о сурадњи чији је циљ побољшати стручно знање и професионални развој судионика македонског тржишта капитала кроз семинаре Академије Загребачке бурзе, извијестили су у петак из ЗСЕ-а.

Судионици из Македоније имат ће прилику похађати семинаре на различите теме повезане с тржиштима капитала, попут управљања портфељем, кориштења финанцијских извјештаја, односа с инвеститорима, регулаторног оквира тржишта капитала у оквиру прописа Еуропске уније, управљања ризицима, корпоративног управљања и других, истакнули су из ЗСЕ-а.

Предсједница Управе Загребачке бурзе Ивана Гажић подсјетила је да ће Академија Загребачке бурзе ускоро обиљежити 11. обљетницу свог рада, тијеком које је више од 10.000 појединаца похађало различите облике образовања.

“Данас је Академија највећи пружатељ образовних услуга у подручју финанција у Хрватској и у регији, а ми ћемо са задовољством подијелити своје знање с колегама из Македоније. С обзиром на нашу дугорочну сурадњу на разним пољима, још једном можемо захвалити Македонској бурзи на повјерењу и вјерујемо да овај споразум успоставља дугорочну и плодну сурадњу на подручју образовања”, рекла је Гажић.

Директор Македонске бурзе Иван Штериев устврдио је да та бурза потписивањем споразума истовремено постиже два циља – обогаћује могућности за образовање заинтересираних домаћих субјеката за цјелокупно функционирање тржишта капитала те продубљује стратешку сурадњу са Загребачком бурзом.

“Више знања на тржишту капитала кључна је потреба многих, од оних који раде или желе радити у индустрији, до инвеститора којима је потребно више знања за доношење информиранијих одлука и коначно надоградње знања издаватеља финанцијских инструмената. Кроз све присутнији модел он-лине образовања и као резултат партнерства између наших институција, очекујем да ћемо македонској публици ускоро понудити прве тренинге”, изјавио је Штериев.