Чланови Експертског тима из Босне и Херцеговине разговараће данас са представницима Одсјека за радијациону нуклеарну сигурност Сектора за заштиту и спасавање МУП-а Хрватске о намјерама Загреба да на Трговској гори, у непосредној близини границе са БиХ, граде одлагалиште за тај отпад.

Члан Експертског тима Емир Диздаревић рекао је Срни да је састанак са представницима овог одсјека предвиђен у 11.00 часова у Загребу.

Експертски тим Босне и Херцеговине јуче је у Загребу разговарао са делегацијом Фонда за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нуклеарне електране ”Кршко”.

”Надам се да ћемо након ових састанака имати више информација о овом пројекту”, рекао је Диздаревић, који је и замјеник директора Регулаторне агенције за радијацијску и нуклеарну безбједност БиХ.

Одлазак стручњака из Босне и Херцеговине у Хрватску договорен је недавно на састанку министра спољне трговине и економских односа БиХ Сташе Кошарца и министра привреде и одрживог развоја Хрватске Томислава Ћорића.

Кошарац је тада информисао хрватску страну о јединственом ставу надлежних институција на свим нивоима власти у БиХ да је изградња спорног одлагалишта у непосредној близини границе неприхватљива.