На Маркову тргу у Загребу, на којем су смјештене зграде хрватске Владе, Сабора и Уставног суда Хрватске, јутрос је у пуцњави рањен полицајац, а починилац се касније убио. Рањени полицајац опериран је и његово здравствено стање је стабилно.

Завршена је вишесатна операција полицајца који је јутрос рањен на Маркову тргу у Загребу. Све животне функције су стабилно, те није животно угрожен, изјавио је равнатељ КБ Сестре милосрднице Марио Зовак.

“Реконструиран је живац, крвна жила, тетива и кости лијеве руке која је значајно била оштећена. Стабилан је, изван животне опасности. Надамо се да ће брзо на ноге и рехабилитацију. Имат ће још једну операцију на костима за неколико тједана, овисно о рехабилитацији, након чега ће се моћи вратити свом позиву”, рекао је Зовак.

Тридесетједногодишњег полицајца јутрос је хицима из аутоматског оружја ранио 22-годишњи Данијел Безук – у пуцњави рафалом према улазним вратима Банских двора, сједишта Владе Републике Хрватске.

МУП је раније данас извијестио да је у полицајца пуцао 22-годишњак, који је нешто касније на загребачком Јабуковцу починио суицид. Безук није од раније био познат полицији. Он је прије самоубојства објавио поруку на друштвеним мрежама у којој је написао: “Доста је било превара и безобзирног гажења људских вриједности без одговорности”.

Други полицајац узвратио ватру

Главни равнатељ полиције Никола Милина казао је да је у пуцњави на Тргу светог Марка полиција реагирала како треба – након што је на улазу у зграду Владе Хрватске озлијеђен један полицајац, други је одмах употријебио ватрено оружје.

“Након пуцњаве, одмах је реагирао други полицијски службеник који је употријебио ватрено оружје према починитељу. Према информацијама с којима сада располажем, починитељ се одмах удаљио с мјеста догађаја”, казао је Милина на конференцији Националног стожера цивилне заштите.

Истакнуо је да је као и увијек у оваквим ситуацијама, ангажиран цијели расположиви полицијски сустав, а да је врло брзо, 24 минуте након самог догађаја, пронађен починитељ. Милина је поновио да је, према садашњим информацијама, он извршио суицид.

О могућем мотиву нападача није желио говорити, рекавши да ће то открити криминалистичко истраживање, као и тип “дугог ватреног оружја” из којег је нападач испалио више стрељива.

Преиспитивање осигурања на Маркову тргу

Хрватски премијер Андреј Пленковић који у вријеме пуцњаве није био у згради владе, рекао је да се утврђују околности, разлози и мотиви покушаја тешког убојства полицајца. Најавио је и преиспитивање начина осигуравања Трга светог Марка те на упите новинара, одбацио могућност одговорности министра унутарњих послова Давора Божиновића.

Божиновић је нагласио како је немогуће контролирати све који би под одјећом могли скривати оружје те да би се највећи ступањ заштите постигао само ако се Трг светог Марка затвори.

“Постоје три различита елабората, с три различита сета мјера које би се могле примијенити на Тргу светог Марка, Међутим то није нешто што можете направити од данас до сутра. У међувремену, полиција је појачала назочност на тргу и контролу, прије свега, промета”, рекао је Божиновић.

Предсједник Републике Хрватске Зоран Милановић изјавио је раније данас да је овакав слободан приступ Маркову тргу недопустив јер су ту највише државне институције, те је позвао Владу Хрватске да заштити Трг на одговарајући начин. 

Преиспитивање начина осигурања на Маркову тргу затражиле су и политичке странке, а полицијски синдикат затражио је подизање разине сигурности за полицијске службенике.

Стручњаци за сигурност оцјењују да би се сигурност политичких институција могла побољшати премјештањем Владе Хрватске с Маркова трга или успоставом сигурносне зоне око Владе и Сабора.