На фонтани Мандушевац на Тргу бана Јосипа Јелачића градоначелник Града Загреба Милан Бандић симболично је упалио прву адвентску свијећу.

Прву адвентску свијећу, која се пали четири тједна прије Божића, и ове године традиционално је запалио загребачки градоначелник Милан Бандић уз пригодни благослов католичког свећеника и молитву окупљених грађана.

Унаточ пандемији коронавируса и појачаним епидемиолошким мјерама које су на снази од поноћи, на паљењу прве свијеће на адвентском вијенцу окупило се стотињак грађана.

“Ова 2020. година све нас је итекако погодила: поплава, потрес, пандемија, догађаји који на прву изгледају непремостиви, ипак нису такви кад погледамо наоколо себе. Унаточ свим проблемима, у свим загребачким квартовима видим мноштво испружених руку”, казао је Бандић и додао:

“Можда нема штандова и позорница, али испружене руке Загрепчана свијетле јаче од свега тога у години која је пољуљала цијели свијет”, поручио је загребачки градоначелник.

Ипак, Адвент у Загребу, који је три године заредом однио титулу најбољег адвента у Еуропи и притом привлачио велик број туриста из цијелог свијета у хрватску метрополу, ове године бит ће одржан тек у симболичној форми.

Четири адвентске свијеће у адвентском вијенцу, симбол побједе свјетла над тамом, пале се у католичким обитељима, једна по једна, сваке недјеље, све до Божића.