У загребачки Зоолошки врт стигла је кинеска леопардица, ријетка и атрактивна мачка.

Ријеч је о једногодишњој кинеској леопардици која се зове Одилиа, а рођена је аустријском градићу Хагу.

У загребачком ЗОО-у кажу да јој је на максимирској адреси добродошлицу пожелио Тадзик, четверогодишњи леопард који је у Хрватску дошао из пољског Кракова.

“То двоје дио је сигурносне популације кинеских леопарда који су укључени у узгојни програм у еуропским зоолошким вртовима”, кажу у ЗОО-у.

Истичу како је ријеч о угроженој, ендемској подврсти леопарда која живи само у сјевероисточној Кини. Тамо је остало мање од петсто јединки. Човјек их угрожава фрагментацијом и уништавањем њихова станишта, те незаконитим ловом. Лови их из празновјерја. Неки људи вјерују како кости и вибрисе, то јест осјетилне длаке на образима кинеских леопарда доносе срећу. Врста је нестала са 75 посто простора који је некада настањивала, а то значи да би врло брзо могло доћи до изумирања кинеског леопарда у природи, наводе у загребачком ЗОО-у, преноси Хина.

“Повластица да у Загребу имамо кинеске леопарде, за нас је и велика обвеза. Требамо им омогућити изузетно квалитетан живот. Главни је то предувјет за њихову дуговјечност и евентуално добивање потомства”, поручио је равнатељ Зоолошког врта града Загреба Дамир Скок.