Ванредна сједница Представничког дома Парламента Федерације БиХ одржана је у Дому младих Центра Скендерија, а заступници су изгласали да се сједнице у ванредним ситуацијама одржавају путем видео линка, потврдио је предсједавајући Представничког дома Федералног парламента Мирсад Заимовић.

“Данас смо одржали ванредну сједницу уз све оне мјере које су нам сугерисане од стране Завода за јавно здравство. Имали смо једну тачку дневног реда која се односи на измјену Пословника о раду Заступничког дома у смислу да и у оваквој ситуацији можемо засједати путем видео конференције или на неки други начин, без да се физички састајемо. Омогућили смо овим пословником да радимо путем видео конференције и већ сутра ми већ можемо почети радити”, рекао је Заимовић.

Заступници су на данашњој ванредној сједници гласали о једној тачки дневног реда која се односи на измјену Пословника како би се омогућило да се сједнице у ванредним ситуацијама одржавају онлине.

Сједници је присуствовало 55 заступника, иако Заступнички дом Парламента ФБиХ броји 98 чланова. Одлучили су да присуствује само већина, јер је већи ризик с већим бројем присутних с обзиром на ситуацију у вези ширења коронавируса.

“Имамо већ сједницу коју смо заказали за 25., имамо неки редован дневни ред, али сада је у фокусу ово што се дешава са пандемијом коронавируса и закон који је понудила Влада, стигао је данас у Парламент, прослијеђен је заступницима и процијенит ћемо колико треба времена заступницима, клубовима и радним тијелима да закон изанализирају и припреме амандмане како би заказали сједницу и усвојили га”, рекао је Заимовић.

С друге стране, појаснио је, сам закон неће пуно значити уколико се не буде направио ребаланс буџета.

“Мислим да ће бити најрационалније да ми у току сљедеће седмице на једној сједници третирамо и овај закон и ребаланс буџета и како би закон имао подлогу на основу које ће дати жељене резултате. Ради се о закону којег неки већ зову корона законом. Закон о отклањању или ублажавању штета насталих дјеловањем коронавируса. Ради се о томе да се кроз закон жели помоћи привреди у оном дијелу привреде која је погођена”, изјавио је Заимовић.

Према његовим ријечима, овим законом се желе сачувати радна мјеста и привредни субјекти, док не прође криза.