Савјет безбједности УН-а одржаће трећу сједницу у овој недјељи о израелско-палестинским сукобима, а за разлику од претходних, састанак у петак треба да буде отворен за јавност.

Тунис, Норвешка и Кина затражиле су да се у петак закаже још један ванредни састанак Савјета безбједности УН-а поводом погоршања непријатељстава између Израела и Палестинаца, упркос сталном америчком отпору да ово тијело преузме активну улогу у рјешавању сукоба, преноси “Тајмс оф Израел”.

На претходним сједницама, САД су се супротставиле заједничким изјавама СБ за које су навеле да би биле “некорисне” за обустављање насиља, а нова сједница би требало да буде јавна уз учешће Израела и Палестинаца, на основу изјава дипломата, наводи израелски лист.

Савјет је од понедјељка већ одржао двије видео-конференције иза затворених врата, а САД, блиски авеизраелски сзник, успротивиле су се усвајању заједничке декларације, за коју су навеле да неће помоћи у смиривању тензија.

Према дипломати који је говорио под условом да остане анониман, Палестинци су лобирали да се и трећи састанк СБ УН одржи за мање од недјељу дана, а Израел је инсистирао на томе да се Савјет безбједности не мијеша у сукоб, што је захтјев с којим се Вашингтон до сада слагао.

Према неколико извора, 14 од 15 чланова Савјета било је за усвајање заједничке декларације раније у сриједу чији је циљ смањење напетости.