Представници црногорских политичких странака које су на парламентарним изборима крајем коловоза осигурале парламентарни статус, договорили су у сриједу да се конститутивна сједница новог сазива црногорског парламента одржи 23. рујна.

Како је након конзултативног састанка казао актуални предсједник црногорске Скупштине Иван Брајовић, датум одржавања сједнице једногласно је прихваћен.

“Избори Црне Горе су показали да грађани вјерују институцијама”, рекао је Брајовић, истакнувши да је инсистирао да се на истој сједници изабере нови предсједник парламента, преноси Хина.

Нова парламентарна већина, како је приопћио након састанка Дритан Абазовић, челник једне од три коалиције која ће конституирати нову власт у Црној Гори, већ има рјешење за првог човјека парламента, док ће формирање владе потрајати.

“Имамо већ приједлог тко би био предсједник Скупштине. Што се тиче владе, требат ће више времена да се она конституира има више обавеза. То се неће одмах догодити. Требат ће нам одређени број дана”, рекао је Абазовић.

Истодобно је његов будући партнер у власти Милутин Ђукановић, из просрпског Демократског фронта, казао како сматра да би челник њихове коалиције “За будућност Црне Горе”, Здравко Кривокапић, требао бити мандатар нове владе.

Три опорбене коалиције склопиле су прије тједан дана споразум о формирању власти у којем су се обвезале да неће мијењати вањскополитичке циљеве нити државне симболе Црне Горе те да неће доводити у питање признање неовисности Косова.

Након што су у понедјељак службено проглашени коначни резултати избора почели су тећи уставом предвиђени рокови за конституирање парламента и избор мандатара. Истога дана када су проглашени коначни резултати службени Wасхингтон поручио је да се радује сурадњи с новом влашћу навевши да су избори одржани у демократском окружју.

Након конституирања парламента предсједник Мило Ђукановић требао би предложити мандатара за састав нове владе, која би, према најавама трију опорбених коалиција, требала бити влада стручњака.

Бранимир Гвозденовић из Демократске партије социјалиста, црногорског предсједника Мила Ђукановића, која је на изборима изгубила власт, казао је да је та странка показала озбиљност и одговорност као државотворна странка и када побјеђује или не побјеђује.

“Признали смо резултате, бит ћемо на сједници, створит ћемо кворум, дават ћемо допринос демократској атмосфери. ДПС има већу одговорност јер је државотворна странка”, рекао је Гводзеновић.

Према службеним резултатима парламентарних избора у Црној Гори, који су одржани 30. коловоза, коалиција “Одлучно за Црну Гору! ДПС – Мило Ђукановић” освојила је 30 мандата, коалиција “За будућност Црне Горе” 27, коалиција “Мир је наша нација” десет, а платформа “Црно на бијело” четири мандата.

Социјалдемократи и Бошњачка странка имат ће по три заступника, а СДП Ранка Кровокапића – два.

Два представника имат ће двије албанске националне странке, док двије странке Хрвата у Црној Гори нису успјеле, и поред повлаштеног цензуса од 0,3 посто изашлих бирача, освојити мандат у црногорском парламенту.