Закључак Европског вијећа о Турској “важан је корак у добром смјеру”, рекао је предсједник Шарл Мишел у четвртак касно увечер.

“Спремни смо с Европским вијећем и државама чланицама на стол ставити конкретније приједлоге како бисмо имали стабилнији и предвидљивији однос с Турском”, рекао је предсједник Европског вијећа Мишел на заједничкој конференцији за новинаре с предсједницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен након виртуалног самита лидера ЕУ.

Мицхел је рекао да су лидери задужили Европску комисију и високог представника за вањску и сигурносну политику Европске уније Јозефа Бореља да припреме могућу позитивну агенду с Турском.

“Могућа позитивна агенда, али условна. То значи да се надамо да ће Турска задржати умјерено и позитивно понашање у наредним седмицама и мјесецима”, рекао је Мишел..

Теме разговора с Турском укључују модернизацију двадесетпетогодишње Царинске уније, активности међу људима и мобилност, као и миграције, појаснио је Мишел

Додао је да су у контакту с турским властима ради могуће посјете Турској у априлу.

Фон де Лајен је казала да је Турска показала конструктивнији став, укључујући и своје билатералне односе с неколико држава чланица ЕУ.

“То су позитивни и добродошли кораци на којима се морамо покушати надовезати. Даље ћемо се ангажовати с Турском на питањима као што су миграција, финансирање, дијалози на високом нивоу и модернизација Царинске уније”, казала је.

Према њеним ријечима, ако Турска не крене конструктивно напријед, ако се врати једностраним акцијама, посебно у источном Медитерану, обуставит ће ту сарадњу.

Фон дер лајен је додала да је Европска комисија такођер задужена да Европском вијећу представи приједлог о начину пружања подршке сиријским избјеглицама у Турској, као и у Јордану, Либану и другим дијеловима регије.

Током дводневног самита лидера ЕУ-а који се одржава путем видеоконференције због пандемије коронавируса, разговарат ће се о бројним питањима, укључујући пандемију коронавируса, процес вакцинације, односе са Сједињеним Америчким Државама (САД), Русијом и Турском те економску ситуацију у европском блоку.